Ivančić Viktor - poruka

Molitva za hrvatske dušmane


Svevišnji Bože,
Ti* u svojoj premudrosti znaš da su svi oni Hrvati, koji Te ne žele izdati, izloženi bjesomučnoj mržnji, koja je uvijek djelo Sotone. Ljudska je pravda u obrani od Zlotvora često nemoćna pa zato pravedniku jedino preostaje da se obrati Tebi…
Ti Svemogući znaš one od naših neprijatelja u domovini i u svijetu, koji će umrijeti opsjednuti ili nepokajani, pa ih onemogući da dalje nad nama Hrvatima vrše zlodjela. Oni su osuđeni na vječne muke, ali ne zaslužuju mir ni za života jer u njemu samo strašljivo služe slugama Zloduha. Zato Te za njih molimo, sa židovskim i svetopisamskim psalmistom, ovako:

1 Ne ogluši se, Bože, mome hvalospjevu,
2 jer usta su opakih, usta varalica širom na me otvorena.
Progone me lažnim jezikom,
3 riječima me mržnje obasiplju.
Bezrazložno me napadaju,…
6 Suprotstavi Zloga protiv njega,
neka mu Satan stane s desne strane!
7 Sa svoga suđenja neka izađe krivac;
molitva se njegova u grijeh pretvorila!
8 Dani mu postali malobrojni,
neka mu drugi službu preuzme.
9 Djeca mu ostala siročad,
a njegova žena udovica.
10 Djeca mu se potucala i prosila,
kuću im procjenitelj procijenio.
11 Vjerovnik mu pograbio sve što ima,
tuđinci mu opljačkali zaradu.
12 Ne bilo nikoga, tko bi mu ljubav iskazao,
nikoga, koji bi se siročadi njegovoj smilovao.
13 Budući se njegov život prekinuo,
iz vijeka, koji će nastupiti, njegovo se ime izbrisalo.
14 Opačinu oca mu Gospodin Bog zabilježio,
grijeh majke mu izbrisan ne bio…
26 Pomozi mi, Gospodine, Bože moj,
spasi me po dobroti svojoj!
27 Neka znaju, da je to ruka tvoja,
da ti, Gospodine, to učini.**

Ivan Mužić

 

* U Feralu od 12. ožujka 2004. objavio je, na temelju nekoliko istrgnutih citata iz cjeline mojih tekstova, neki Viktor Ivančić (kojemu je Jere Jareb "nadripovjesničar"!) članak pod naslovom "Heil odbor!". Zna se, još od doba (i u odnosu na Feral) po dobroti premekanoga Tuđmana, da su posebno vrijedni Hrvati oni na kojima se dokazuju feralovci. S obzirom da se radi isključivo o političkom denunciranju analizu spornoga teksta u smislu da sam fašistoidan, "osvjedočeni antisemit", "okorjeli ideološki mračnjak", "kršćanski fundamentalist okultnoga tipa", povjerit ću sudu. Ukoliko se, u međuvremenu, iz svima poznatih razloga, dekriminalizira kazneno djelo klevete, onda će se, kada ocijenim da je vrijeme, razni Ivančići ogledati u izdanju mojih dosadašnjih obračuna s njima. Učestalost bulažnjenja feralovaca protiv mene dokazuje njihov silan strah od svakoga, koji štiti hrvatski medijski prostor od duhovnoga zagađenja. Niskonakladne feralovce posebno boli činjenica da sam po broju edicija i prodanih primjeraka (ako se izuzme beletristika!) najčitaniji hrvatski autor u XX. stoljeću i zato u članku pozivaju eventualne istomišljenike da im se pridruže u hajci. Ivančić nije jedini koji tako djeluje, niti sam ja jedini Hrvat koje takovi anonimusi bjesomučno progone. Ta je stvarnost nadahnula ovu moju načelnu molitvu za koju vjerujem da je jednako doživljavaju sve hrvatske žrtve medijskih terorista, s kojima je svaki dijalog besmislen.

** Hrvatska Biblija, sv. III., Psalmi. "Preveo i popratio objašnjenjima Silvije Grubišić, franjevac." Nakladom Newyorškog Tjednika, New York, 1972., str. 152-154. Grubišić u svom objašnjenju ovoga Psalma (109) napominje da se nad proklinjanjem može snebivati čitatelj, a pogotovo molitelj, ali zaključuje: " Jedan tumačitelj dodaje ovome, mislimo vrlo pametno, da je još gore zlo, ostati ravnodušnim nad premnogim i silnim opačinama u ljudskom društvu." (Ibid., str. 152.) U Jeruzalemskoj Bibliji ovaj Psalam 109 (108) nosi podnaslov: "Protiv podmuklih neprijatelja". (Jeruzalemska Biblija, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1996., str. 818.-819.) U nekim izdanjima Biblije taj podnaslov glasi: "Molitva za pomoć protiv nemilosrdnih neprijatelja". (Die Heilige Schrift. Verlag Katholisches Bibelwerk, Stuttgart, 1986., str. 758.-759.)

Hrvatski
Deutsch
--
E-mail